U bent hier: Diensten > Snooker > Geschiedenis

Onze Snookerclub van 1988 tot ...

Op 15 februari 1988 speelde de toenmalige uitbater Francky De Smet en Johan Vanluchene een partijtje snooker en kwamen zo op het idee om een club op te richten. Toen er een naam moest gekozen worden, keek men eens naar de Brigandbiertjes die men toen aan het drinken was en zo werd de naam Brigandstoters gedoopt.

In 1989 werd voor het eerst een ploeg ingeschreven bij de BBSA. De ploeg bestaande uit Francky De Smet, Didier Mestdagh en Kris Maes speelden na 2 seizoenen al kampioen in 3de afdeling. In 1991 kwamen er nog 2 ploegen bij met Ronny Lacquire, Xavier Maes, Dirk Desmet, Serge Buyltinck, Tony Decavele, Danny Cauwelier, Kurt Scheldeman en Didier Desmet. In 1995 promoveerde voor het eerst een ploeg naar de 1ste afdeling. Zo kwam de Ingelmunsterse snookerclub meer en meer in beeld in Westvlaanderen.

Sinds 1992 telt de club ieder seizoen ongeveer een 30-tal leden die spelen in een A- en een B-reeks. De B-reeks geeft de mindere snookergoden de kans om ook volop plezier te beleven aan de sport, want ook deze leden zijn belangrijk. Zij dragen immers bij tot het sportieve en vriendschappelijke karakter van de club, iets wat altijd al belangrijk is geweest bij ons.

In 2001 brachten Chris Van den Berghe, Mario Vanderspieghel, Stefaan Degruyter en Steven Clinckemaillie via een afgedwongen barragematch een ploeg naar de ERE afdeling.

In 2007 had de club met Lieven Vanthournout, Patrick De Vlaeminck en Dominique Scharlaeken een 2de ploeg die deelnam in de ere-afdeling. Voor het eerst tekenden spelers afkomstig van diverse clubs in Ingelmunster. Een trend dat zich de daaropvolgende jaren nog zou verderzetten. En gelukkig maar want in 2003-2004 meen ik me maar een 15-tal leden en 3 VSF-ploegen te herinneren. Intussen staan er ook 6 snookertafels in de Oostrozebekestraat 11 te Ingelmunster. Intussen konden we enkele re-entry's onder onze leden noteren. Andy Bataille, Andy Windels, Diederik Vanderheeren, Peter Decuyper, Bjorn Vanhoe keerden na een (paar) jaar onderbreking terug naar de gezelligheid van het groene laken.

In 2008 kroonden we clublid Lieven Vanthournout tot keizer van onze club, na drie opeenvolgende titels in onze interne clubcompetitie. Een prestatie die werd voorafgegaan in de beginjaren door Francky De Smet. Na Corinne en Francky, kenden we Myriam & Bernard als uitbaters. Intussen is de snookerzaak in handen van huidig zaakvoerder Francis Vandeputte.

Er heerst in onze snookerclub altijd een aangename sfeer waarin de grappen en plagerijen nooit veraf zijn. Jaarlijks houden we ook een nieuwjaarsreceptie, VSF-afsluit op de laatste maandag, ribbetjes op Hemelvaart en een kampioenenviering in het eerste weekend van de maand juli. Elk jaar organiseren we ook een tornooi voor niet-VSF-aangesloten leden. Een optimale kans dus waar onze ex-clubleden zich kunnen meten aan andere liefhebbers uit Ingelmunster en omstreken.

In het seizoen van 2009-2010 behaalde de Ingelmunsterse snookerclub een heel uitzonderlijke prestatie. Onze leden behaalden de eindoverwinningen in alle reeksen van de Westvlaamse rankingtornooien. Andy Algoedt bij de C's, Nico Dejonckheere bij de B's en Nick Vanhee bij de A's. Laatstgenoemde werd in Mol, in de maand mei ook BELGISCH KAMPIOEN in de Masters categorie (aka veteranen).

Ondanks het feit dat er eind vorig seizoen 8 leden vertrokken of stopten wegens diverse redenen, telt onze club anno 2011 39 leden (waarvan 10 nieuwe), netjes verdeeld in een A- en B-ploeg. 33 daarvan zijn ingeschreven in de VSF-competitie. Dit zijn 9 ploegen, ondergebracht in 3 reeksen. 3 ploegen in ERE-afdeling, 3 ploegen in afdeling 1B en 3 ploegen in afdeling 2B. Daarnaast zijn de Brigandstoters ook goed vertegenwoordigd in de regionale rankingtornooien. Met name 6 spelers van het maximum aantal toegelaten 24 deelnemers zijn snookervrienden uit de eigen rangen. Een vierde dus van het deelnemersveld op het hoogste niveau zijn Brigandstoters. Bij de B's verdedigen nog 5 andere clubleden onze kleuren.

Ons ledenbestand blijft dus maar toenemen en reikt van Deerlijk tot Kortemark, van Zwevezele tot Markegem. Een succes dat jammergenoeg deels te danken is aan de teloorgang van enkele clubs uit onze omgeving.

Volgende